Συλλογές της ημέρας

Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης

Ανθολόγηση 137 Ελλήνων ποιητών και 5 Κυπρίων από τον Σολωμό και μετά, αντιπροσωπευτική όλων των φάσεων της ελληνικής ποιητικής παραγωγής. Η ανθολόγηση έγινε από τον ποιητή-δοκιμιογράφο Δημήτρη Κοσμόπουλο. Οι ποιητές ανθολογούνται με τρία ή (κάποιοι) και περισσότερα ποιήματα, τρία κριτικά αποσπάσματα και εργοβιογραφικά στοιχεία.

Ιστορικό Αρχείο Σχολής Χιλλ (ψηφιακή συλλογή)

Η Σχολή Χιλλ έχει διανύσει μια μακρά και σημαντική διαδρομή μέσα στο χρόνο. Τα 180 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας της άφησαν ίχνη, υλικά κατάλοιπα που διασώθηκαν χάρη στη φροντίδα των ιδρυτών και μετέπειτα των ιδιοκτητών της Σχολής. Η ταξινόμηση και ψηφιοποίηση τμημάτων του αρχείου της Σχολής αποσκοπεί στην αξιοποίησή του προς όφελος του ευρύτερου κοινού και της επιστημονικής κοινότητας. Μέσω του ψηφιοποιημένου αρχείου αναπαράγεται και διασώζεται ένας σημαντικός αριθμός τεκμηρίων. Η πραγματοποίηση του έργου έγινε δυνατή χάρη στην ευγενική υποστήριξη από το ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr