Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα

Περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχέδια, που καλύπτουν δύο αιώνες (19ος -20ός), νεοελληνικής εικαστικής παραγωγής όπως έργα των Α. Γιαλλινά, Α. Προσαλέντη, Νικ. Λύτρα, Κ.Βολανάκη, Π.Λεμπέση, Γ.Ιακωβίδη, Θ. Τριανταφυλλίδη, Ν. Λύτρα, Κ.Μαλέα, Κ.Παρθένη και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών.

Συλλογή καλλιτεχνικής ζωής (Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσική)

H βάση δεδομένων της συλλογής θεατρικών προγραμμάτων, που συνοδεύεται από 6.000 ψηφιακές εικόνες εξωφύλλων. Η συλλογή φυλάσσεται στο Τμήμα Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής, εκτείνεται χρονικά στην περίοδο 1883-2005 και αφορά παραστάσεις ελληνικών θιάσων (κρατικών και ελεύθερων) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και ξένων θιάσων στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει, επίσης, σειρές προγραμμάτων από φεστιβάλ (Αθηνών, Επιδαύρου κ.ά.). H βάση δεδομένων της συλλογής κινηματογραφικών αφισών, που συνοδεύεται από 1.000 ψηφιακές απεικονίσεις τους. Η συλλογή φυλάσσεται στο Τμήμα Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής και περιλαμβάνει αφίσες από ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, με έμφαση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. H βάση δεδομένων της συλλογής μουσικών τεμαχίων, που συνοδεύεται από 4.000 ψηφιακές εικόνες, είτε εξωφύλλων είτε ολόκληρης της παρτιτούρας, κατ’ επιλογή. Η συλλογή φυλάσσεται στο Τμήμα Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής, περιλαμβάνει στη συντριπτική πλειοψηφία της έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές, και καλύπτει την περίοδο 1900-1970.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr