Συλλογές της ημέρας

Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα εκδοτικά τυπογραφεία και πότε παραδίδουν τη σκυτάλη σε οργανωμένους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας; Ποιο ρόλο παίζουν στην εμφάνιση των λογοτεχνικών κινημάτων αλλά και στην ανάπτυξη εκδοτικών σειρών; Πότε καταργείται το σύστημα της ανάθεσης σχολικών βιβλίων στους εκδότες; Πότε διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Βιβλίου; Πότε εισάγεται για πρώτη φορά και πότε καταργείται με νόμο η διανομή βιβλίων με κουπόνια από τις εφημερίδες; Τι διαστάσεις παίρνει η εκλαΐκευση της ανάγνωσης; Πόσοι συγγραφείς απασχολούνται για τη συγγραφή της Εγκυκλοπαίδειας Πυρσός και του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ελευθερουδάκη τη δεκαετία του '30; Ποιοι νέοι εκδοτικοί οίκοι εμφανίζονται μέσα στην Κατοχή, ποιοι στα χρόνια του '50-'60 και ποιοι την περίοδο της Δικτατορίας 1967-74; Το 1997 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανέθεσε στον ιστορικό κ. Βάσια Τσοκόπουλο και στην ομάδα του, την έρευνα της ιστορίας των εκδοτικών οίκων κατά την προπολεμική περίοδο (1900-1940), με στόχο τη διοργάνωση Έκθεσης Αρχειακού Υλικού στη Στοά του Βιβλίου -η οποία έγινε το 1998-, τη βράβευση μερικών ιστορικών εκδοτικών οίκων και την έκδοση ενός συνοπτικού ανθολογίου κειμένων, που κάλυπτε την περίοδο 1880-1940, με θέμα Οι περιπέτειες του βιβλίου στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την ίδια προσπάθεια, το ΕΚΕΒΙ ανέθεσε στον Βάσια Τσοκόπουλο τη σύνταξη ερευνητικής μονογραφίας με τίτλο Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα 1830-1974: μια επισκόπηση, η οποία αναρτήθηκε στον κόμβο.

Οικογενειακό Αρχείο Μπενάκη (π. 1685-1891)

Αρχείο της οικογένειας Μπενάκη (π. 1685-1891).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr