Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Θείελπη Λεφκία

Το αρχείο καλύπτει την περίοδο 1777-1979. Οι κατά καιρούς έρευνες της ασφάλειας, η καταδίωξη από τους Γερμανούς, οι βιαστικές μετακομίσεις σ' επικίνδυνες ώρες και διάφορα άλλα γεγονότα, είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου και σημαντικού τμήματος του αρχείου. Το αρχείο του Θείελεπη Λεφκία ταξινομήθηκε και οργανώθηκε από το Βαγγέλη Καραγιάννη και περιλαμβάνει τους παρακάτω φακέλους: Αρχείο Λέσβανδρου Λεφκία Λαογραφικά της Μυτιλήνης Αλληλογραφία Πρωτοπάτση-Λεφκία Διηγήματα Ξένα μεταφράσματα Γλωσσικά σημειώματα Αποσπάσματα εφημερίδων Διάφορα Φοιτητική ταυτότητα του πατέρα του Βουλευτικές ταυτότητες του Λεφκία Μία φωτογραφία Ένα φύλλο με προσωπογραφίες Ατελείωτα Τέσσερα τεύχη του περιοδικού Αιολικά Γράμματα Το αρχείο φυλάσσεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και δεν είναι προσβάσιμο από το κοινό. Το μέρος του αρχείου που έχει καταλογογραφηθεί και ψηφιοποιηθεί είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει, να μελετήσει, να αποθηκεύσει και να εκτυπώσει έργα του Λεφκία. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειρόγραφες μεταφράσεις αρχαίων λυρικών ποιητών και ξένων θεατρικών έργων, ανέκδοτα ποιήματα και διηγήματά του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφερον παρουσιάζει το λαογραφικό του έργο. Παραμύθια και παροιμίες του νησιού, γραμμένα στη Μυτιληνιά διάλεκτο, πλέον αποτελούν σημαντικό εργαλείο τόσο στα χέρια των μελετητών της λαογραφίας της Λέσβου αλλά και όποιου ενδιαφέρεται για το νησί.

Εθνική Γυναικεία Οργάνωση ΣΠΙΘΑ (Κ61δ)

Αίτηση των μελών της Εθνικής Οργάνωσης "ΣΠΙΘΑ" προς το Υπουργείο Εσωτερικών περί αναγνωρίσεως των αγώνων της 1941-1945 με φωτοαντίγραφα διαφόρων δικαιολογητικών.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr