Συλλογές της ημέρας

Μουσικό χειρόγραφο Νικολάου Μάντζαρου (1844)

Μουσικό χειρόγραφο Νικολάου Μάντζαρου.

Αρχείο Ιωάννη Φράγκου

Το αρχείο περιλαμβάνει ποικίλο υλικό (αλληλογραφία, μελέτες, πρακτικά συνεδριάσεων επιτροπών, φύλλα εφημερίδων της κυβέρνησης και της εφημερίδας «Ο εκτελωνιστής», εγκυκλίους, τελωνειακά έντυπα, χειρόγραφα μεταφράσεων και έργων του Φράγκου, σημειώσεις, αποκόμματα εφημερίδων, φυλλάδια, σχέδια διαφημιστικών φυλλαδίων, κ.ά.) που αφορά τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Φράγκου. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, (1939-1957), στη δημιουργία τελωνειακών ενώσεων με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ένωσης (Μεσογειακές χώρες, ένωση με Τουρκία), και τη σύναψη τελωνειακών συμβάσεων με χώρες της Βαλκανικής. Μεγάλο μέρος του υλικού αφορά την δασμολογική και φορολογική πολιτική (κωδικοποίηση δασμολογίου, Επιτροπή Αναθεώρησης του Δασμολογίου, υιοθέτηση κοινής δασμολογικής ονοματολογίας με τις ευρωπαϊκές χώρες, δασμολογική προστασία ελληνικών βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, δασμολόγηση καυσίμων, αυτοκινήτων και άλλων ειδών, επιβολή και αναθεώρηση άμεσων και έμμεσων φόρων), την οργάνωση των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών, διάφορα τελωνειακά (οργάνωση υπηρεσιών, νομοθεσία, επισκέψεις γαλλικής και αγγλικής τελωνειακής αποστολής, ελεύθερες ζώνες των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, διάφορα για το επάγγελμα του εκτελωνιστή, μεταφράσεις ξένων μελετών, κ.ά.), την πολιτική για τον τουρισμό, χειρόγραφα έργων του Φράγκου, τη συμμετοχή του στην «Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία» κ.ά.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr