Συλλογές της ημέρας

Μοναστηριακά Αρχεία-Έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου

Η βάση περιλαμβάνει βυζαντινά και μεταβυζαντινά έγγραφα του Αγίου Όρους και της μονής της Πάτμου. Για κάθε έγγραφο υπάρχει ένα αναλυτικό δελτίο με στοιχεία που αναφέρονται στη μορφή και στο περιεχόμενό του. Κεντρικό πεδίο κάθε δελτίου είναι η εκτενής επιτομή, ή η περίληψη όπου παρατίθεται το περιεχόμενο κάθε εγγράφου. Στην περίπτωση των εγγράφων της Πάτμου ο χρήστης έχει πρόσβαση, εκτός από την επιτομή, και στο πλήρες κείμενο της διπλωματικής τους έκδοσης.

Συλλογή Βυζαντινού και Λαογραφικού Μουσείου Σπηλιάς

Το μουσείο κατέχει συλλογή εικόνων κρητικής τέχνης. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι: φορητή εικόνα του Μιχαήλ Αρχάγγελου (Ανδρέα Ρίτζου, δεύτερο μισό 15ου αιώνα), φορητή εικόνα με Παναγία ένθρονη Βρεφοκρατούσα, φορητή εικόνα της Υπαπαντής (τέλη 16ου αιώνα).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr