Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Φούλας Λαμπελέ

Το αρχείο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και διάφορα κείμενα της Φούλας Λαμπελέ (δακτυλόγραφα και δημοσιευμένα) καθώς και την αλληλογραφία της. Ανάμεσα στους επιστολογράφους συγκαταλέγονται πολλοί συγγραφείς. Το αρχείο περιλαμβάνει ακόμη καρτ-ποστάλ, ευχαριστήριες και ευχετήριες κάρτες καθώς και καταλόγους εκθέσεων, θεατρικά προγράμματα, προσκλήσεις και προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Συλλογή Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης

Τα ευρήματα της συλλογής του Μουσείου, προέρχονται από τις συστηματικές ανασκαφές στον εκτεταμένο χώρο της αρχαίας πόλης, περιλαμβάνονται έργα μεγάλης πλαστικής, κεραμική, πήλινα ειδώλια, αναθηματικά πλακίδια με ανάγλυφες παραστάσεις από το ιερό της Δήμητρας και των Διοσκούρων (7ος-4ος αι. π.Χ.) κ.ά. Ιδιαίτερα πλούσια είναι η συλλογή λύχνων, με λυχνάρια κορινθιακών εργαστηρίων του 201J αιώνα μ.Χ. που φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις, καθώς και άλλους τύπους λύχνων, που χρονολογούνται από τον 30 αιώνα π.Χ. ως τον 1 ο αιώνα μ.Χ. Τα αξιόλογα γλυπτά που έχουν προστεθεί από το 1987 και εξής στη συλλογή του Μουσείου και προέρχονται από τις ανασκαφές στα δημόσια κτήρια της αρχαίας Μεσσήνης. Εκτός από τα αποσπασματικά σωζόμενα γλυπτά του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα, του γνωστότερου γλύπτη της ώριμης ελληνιστικής περιόδου, τα οποία βρέθηκαν στο Ασκληπιείο, ξεχωρίζουν: — μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή, ρωμαϊκό αντίγραφο του 1 ου αιώνα μ.Χ., που βρέθηκε το 1996 στη δυτική στοά του αρχαίου Γυμνασίου της πόλης και αποδίδεται στο γνωστό αγαλματικό τύπο του «Ερμή της Άνδρου», χάρη στο πρώτο ρωμαϊκό αντίγραφο από την Άνδρο, το οποίο εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, — μαρμάρινο άγαλμα του 1 ου αιώνα π.Χ., αντίγραφο του Δορυφόρου του Πολυκλείτου, το οποίο βρέθηκε το 1995, επίσης στο χώρο του Γυμνασίου, και μαρμάρινο άγαλμα της «Αρτέμιδας Λαφρίας», πιθανότατα της εποχής των Αντωνίνων (ρωμαϊκό αντίγραφο).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr