Συλλογές της ημέρας

Σημειώματα-Κὠδικες

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει τη βάση χρονολογημένων Σημειωμάτων ελληνικών κωδίκων από τον 9ο μέχρι και τον 15ο αιώνα. Σκοπός της δημιουργίας της ηλεκτρονικής βάσης είναι η εύχρηστη αναζήτηση των κειμένων καθώς και άντληση πληροφοριών από αυτά, μέσα από έναν συνολικό όγκο που πλησιάζει τις 4.000 εγγραφές. Πρόκειται για υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μία ενιαία συλλογή και μπορεί να λειτουργήσει καίρια στη μελέτη της Βυζαντινής περιόδου. Περιέχονται Σημειώματα από γραφείς, χορηγούς και γενικά χρήστες των χειρογράφων, στα οποία καταγράφονται ιστορικά γεγονότα, φυσικά φαινόμενα και ποικίλες όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου στο Βυζάντιο. Έτσι ο ερευνητής έχει τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες που καλύπτουν πλήθος θεμάτων, τα οποία προσφέρονται μετά από την ηλεκτρονική επεξεργασία των κειμένων αυτών. Η συλλογή του υλικού υπήρξε αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνας της Ομότιμης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Φλωρεντίας Ευαγγελάτου-Νοταρά, που κατά διαστήματα ενισχύθηκε οικονομικά από το ΕΚΠΑ. Η δημιουργία της ιστοσελίδας «Σημειώματα-Κώδικες» εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποτύπωσης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Βίου των Βυζαντινών (4ος - 15ος αι.), το οποίο ανέλαβε τη δημοσίευση της βάσης και τη συνέχεια του έργου. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την διευθύντρια του Εργαστηρίου Καθηγήτρια Αθηνά Κόλια-Δερμιτζάκη και εποπτεύεται από την Ομότιμη Καθηγήτρια Φλωρεντία Ευαγγελάτου-Νοταρά.

Αρχείο Μιχαήλ Γ. Θεοτοκά

Ο Μιχαήλ Γ. Θεοτοκάς ήταν διαπρεπής Χιώτης νομικός, σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε εθνικά, θρησκευτικά, κοινωνικά θέματα. Γιος του ο λογοτέχνης και πολιτικός Γεώργιος Θεοτοκάς.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr