Συλλογές της ημέρας

Επτανησιακή προσωπογραφία 19ος – 20ος αι.

Πρόκειται για μία βάση δεδομένων που συγκεντρώνει σε δομημένη και αναζητήσιμη μορφή βιογραφικές και εργογραφικές πληροφορίες για πρόσωπα Eπτανησιακής καταγωγής που έζησαν κατά το 19ο και τον 20ό αιώνα και που ανταποκρίνονται σε ορισμένα κριτήρια: Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται πρόσωπα με δημόσια δράση (πολιτική, καλλιτεχνική, επιστημονική, τεχνοκρατική, πνευματική, κοινωνική), Eπτανήσιοι ή Eπτανησιακής καταγωγής πρόσωπα που έζησαν είτε στα Eπτάνησα ή στο Eλληνικό κράτος, είτε ήσαν μέλη του υπόδουλου, απόδημου και παροικιακού ελληνισμού, εφόσον η δράση τους αφορά την επτανησιακή και ευρύτερα την ελληνική δημόσια ζωή. Ως καταγωγή νοείται η γέννηση τουλάχιστον ενός των δύο γονέων στα Eπτάνησα. Xρονολογικό κριτήριο για τη βιογράφηση ενός προσώπου είναι το έτος του θανάτου του. Xρονική αφετηρία του προγράμματος είναι το 1800. Δεν περιλαμβάνονται ζώντα πρόσωπα.

Αρχείο Πάνου Κορωναίου (Κ3α_3)

Αλληλογραφία στρατηγού Πάνου Κορωναίου.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr