Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Μουσείου Ελιάς Πηλίου

Στο Μουσείο εκτίθενται συντηρημένα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό και στον αύλιο χώρο του ελαιοτριβείου, σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλη τη διαδικασία συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και εμπορίας ελαιών. Ειδικότερα, υπάρχουν εργαλεία καλλιέργειας των ελαιών (σκαλιστήρια, πριόνια, κλαδευτήρια, άξονας που ζεύονταν τα ζώα κατά το όργωμα, ραντιστήρια κλπ), είδη συλλογής (κοφίνια διαφόρων μεγεθών, σκάλες, τρισκέλια, γάντζοι) και ο πάγκος διαλογής των ελαιών. Επίσης, εκτίθενται είδη και εργαλεία βαρελοποιίας (για την κατασκευή κάδης) δύο καλοσυντηρημένες κάδες και μεταλλικά χωνιά -μετρητές μεγέθους ελαιών, ζυγοί, μια παλάντζα, σέσουλες, φτυάρια, καζάνι για το βράσιμο των τσάμπουρων για την παραγωγή τσίπουρου και τέλος είδη οικιακής χρήσεως, των αρχών του περασμένου αιώνα. Σε ειδικό χώρο παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής και τα προϊόντα του σαπουνιού. Στον εξωτερικό χώρο βρίσκονται μία κάδη ύψους 2,20μ και διαμέτρου 3,00μ, δόγες (τα μακριά ξύλινα κομμάτια που κατασκευάζουν τις κάδες), μεταλλικά στεφάνια που τοποθετούνται περιμετρικά στις κάδες, πιθάρια και βαρέλια κρασιού.

Αρχείο Βασίλειου Νικολού

Ο Βασίλειος Νικολός ήταν στέλεχος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), πρόεδρος του τμήματος Θεσσαλονίκης του Ταμείου Ασφαλίσεως Αρτεργατών, Μυλεργατών και Μακαρονοτεχνιτών (ΤΑΑΜ), του Ενωτικού Συνδέσμου Αρτεργατών Θεσσαλονίκης «Η Αναγέννησις» (1962-1968) και του Συνδέσμου Αρτεργατών της πόλης. Το αρχείο περιλαμβάνει αλληλογραφία, καταστατικό και άλλα έγγραφα του ΕΚΘ (1963-1971), έγγραφα του ΤΑΑΜ (1962-1966), πιστοποιητικά, συμβολαιογραφικά και οικονομικά έγγραφα που αφορούν τον Βασίλειο Νικολό και άλλα μέλη της οικογένειάς του (Γεώργιο, Ευγενία και Δημητρούλα).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr