Συλλογές της ημέρας

Επιστολές Διονυσίου Σολωμού (1815-1832)

Επιστολές του Διονυσίου Σολωμού (1815-1832).

Εκθέματα

Η συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου αποτελείται από μεγάλης επιστημονικής αξίας ορυκτά της Λαυρεωτικής γης, τα οποία εκτίθενται σε κρυσταλλικές μορφές με εντυπωσιακές λάμψεις και χρώματα. Στο μουσείο εκτίθενται γύρω στα 740 ορυκτά και πετρώματα από τα συνολικά 3.300 της συλλογής. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα βασικά ορυκτά που εκμεταλλεύθηκαν ευρέως οι μεταλλευτές και έχουν ιστορική αξία, όπως τα αργυρομολυβδούχα (γαληνίτης, κερουσίτης), τα ψευδαργυρούχα (σφαλερίτης, σμιθσονίτης) και τα σιδηρούχα (αιματίτης, λειμωνίτης). Περιλαμβάνονται επίσης τα μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο ορυκτά νιλίτης, θορικοζίτης, φιδλερίτης, γεωργιαδεζίτης, τα λεγόμενα ορυκτά της σκωρίας, καθώς και εκείνα που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν στο Λαύριο (λαυριονίτης, παραλαυριονίτης, μαμμοθίτης, σερπιερίτης). Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται και διάφορα εργαλεία των μεταλλωρύχων, μολύβδινες χελώνες που προορίζονταν για το εμπόριο από τις μεταλλευτικές - μεταλλουργικές βιομηχανίες και αρχαία νομίσματα, δηλαδή τα αθηναϊκά τετράδραχμα (5ος-4ος αι.π.Χ.) γνωστά ως «λαυρεωτικές γλαύκες» (Αριστοφάνης, Όρνιθες, 1106, 414 π.Χ.).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr