Συλλογές της ημέρας

Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας

Έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

Ημερήσιος και Περιοδικός τύπος - Μικροταινίες (ψηφιακή συλλογή)

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Λόγω της ευαισθησίας του υλικού και της μεγάλης επισκεψιμότητας που γνωρίζει η συλλογή, η Βιβλιοθήκη προχώρησε ήδη από τη δεκαετία του 1980 στη μικροφωτογράφιση του συνόλου της συλλογής. Η μικροφωτογράφιση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα παραγωγή ημερήσιων εφημερίδων υψηλής κυκλοφορίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και αναδρομική μικροφωτογράφιση εφημερίδων και περιοδικών των περασμένων αιώνων, από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια. Αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» η Βιβλιοθήκη σήμερα έχει ψηφιοποιήσει περισσότερες από 15.000 μικροταινίες (8.000.000 ψηφιακά τεκμήρια) και καθιστά προσιτό σε όλους το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ού αιώνα έως το 1943, μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://parliament.openabekt.gr. Οι χρήστες μπορούν να μελετήσουν το ψηφιακό υλικό μετά το 1943 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr