Συλλογές της ημέρας

Γραφικές Τέχνες (ψηφιακή συλλογή)

Ψηφιακές απεικονίσεις σχεδίων, λιθογραφιών, φωτογραφιών και εκτυπώσεων.

Αρχείο Δημητρίου Καρούσου (Κ89)

Αρχείο του Κόμιτος Δημητρίου Καρούσου εκ Κεφαλληνίας, Βουλευτή της Ιονίου Βουλής, Επάρχου Κεφαλληνίας, Γερουσιαστή και τελευταίου Προέδρου της Ιονίου Γερουσίας και ακολούθως Βουλευτή Κεφαλληνίας της Ελληνικής Βουλής: 1. Νοταριακά (1662-1908), 2. Αλληλογραφία με διάφορα εξέχοντα πρόσωπα των ετών 1832-1881, 3. Απόγραφα, αποσπάσματα πρακτικών, κλπ. (1853-1862), 4. Γράμματα επίσημα (1841-1852), 5. Δένδρο οικογενειακό Καρούσου, 6. Δίπλωμα διδακτορικόν Ν. Φίτσιου του 1898, 7. Έγγραφα περί του τίτλου του Κόμιτος (1705-1840), 8. Έντυπα: εφημερίδες, προκηρύξεις, κλπ, 9. Ευρετήριο αλφαβητικό προσώπων με τα οποία είχε οικονομικές και άλλες σχέσεις ο Καρούσος, 10. Προσκλήσεις του Αυλαρχείου (1866-1868), 11. Πρόσκληση σε γάμο του 1868, 12. Χειρόγραφο περί απονομής συντάξεως (1850-1865), 13. Χειρόγραφα της Αγγλικής Προστασίας στις Ιονίους Νήσους (1817-1864), 14. Κατάλογοι υπογραφών Κεφαλληνιακού λαού ευγνωμονούντος τον Κόμιτα Καρούσο, 15. Μία (1) μεταλλική σφραγίδα.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr