Συλλογές της ημέρας

Συλλογή προφορικών μαρτυριών

Τα ΑΣΚΙ από την ίδρυσή τους έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ηχητικά τεκμήρια για την ελληνική πολιτική ιστορία της Μεταπολίτευσης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται σειρές ηχογραφημένων κασετών από συνεδριάσεις κομματικών και άλλων οργάνων του ΚΚΕ εσωτερικού, της Ελληνικής Αριστεράς, του ΚΟΔΗΣΟ. Παράλληλα, μέσω κυρίως δωρεών ερευνητών έχει συγκεντρωθεί στα Αρχεία ένας σημαντικός όγκος προφορικών μαρτυριών για τον 20ό αιώνα, ο οποίος συνεχώς διευρύνεται. Ανάμεσά τους επισημαίνουμε τη συλλογή προφορικών μαρτυριών της Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν από την πολυετή έρευνά της για τη μνήμη των κατοίκων του χωριού Ζιάκα Γρεβενών αναφορικά με τη δεκαετία του 1940, τη συλλογή μαρτυριών στο πλαίσιο του προγράμματος της Αλέκας Μπουτζουβή «Δεν ξεχνώ» για τη μνήμη των κατοίκων της Κύπρου από την τουρκική εισβολή, τις ηχογραφημένες μαρτυρίες αγωνιστών που συγκέντρωσαν ο Σταύρος Σταυρόπουλος και η Ντούνια Κουσίδου κατά την έρευνά τους για την ελληνική μεταπολεμική Αριστερά. Η πρόσβαση σε αυτά τα ηχητικά τεκμήρια ακολουθεί τους κανόνες της επιστημονικής δεοντολογίας και παράλληλα με βάση τους όρους των δωρητών-τριων.

Ίδρυμα Ευριπίδη Φ. Κουτλίδη

Το Ίδρυμα και η Συλλογή Ευριπίδη Κουτλίδη συστεγάζονται και συνεργάζονται με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου (ΕΠΜΑΣ) ύστερα από συμφωνία, που επικυρώθηκε από το Εφετείο Αθηνών. Τα έργα της Συλλογής Κουτλίδη συνεκτίθενται με τις μόνιμες συλλογές της ΕΠΜΑΣ. Στις αίθουσες του Α' ορόφου που στεγάζουν τη ζωγραφική του 19ου αιώνα, δόθηκε τιμητικά το όνομα του Ευριπίδη Κουτλίδη.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr