Συλλογές της ημέρας

Ψηφιακή Συλλογή Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Η ψηφιακή συλλογή του Κέντρου αποτελείται από ψηφιοποιημένα αντίγραφα τεκμηρίων των ακόλουθων συλλογών: - Αρχείο Προφορικής Παράδοσης (160000 σελίδες με μαρτυρίες προσφύγων από τις περιοχές του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ιωνίας) - Αρχείο Χειρογράφων (περίπου 500 χειρόγραφα) - Αρχείο Φωτογραφιών (7000 φωτογραφίες από τη ζωή στη Μικρά Ασία, τον εκπατρισμό και την μετεγκατάσταση των προσφύγων) - Αρχείο Χαρτών και Σκαριφημάτων (100 χάρτες και σκαριφήματα) - Συλλογή Οπτικοακουστικού Υλικού

Αρχείο Αντωνίου Βαρβαρίγου (Κ48ιγ)

Αρχείο Αντώνιου Βαρβαρίγου: 1. Επίσημο αντίγραφο θεσπίσματος του Βουλευτικού περί δανείου, 2. Έγγραφο του Μινίστρου της Οικονομίας προς τον Αντώνιο Μπαρμπαρίγο, 3. Έγγραφο του Μινίστρου της Θρησκείας προς τους Εφόρους Σαντορίνης, 4. Δύο (2) έγγραφα του Μινίστρου Οικονομίας προς το Βουλευτή Α. Μπαρμπαρίγο, 5. Αντίγραφο προκήρυξης της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας προς τους κατοίκους Σαντορίνης, 6. Αναφορά Α. Μπαρμπαρίγου προς την Υπέρτατη Διοίκηση, 7. Επίσημο αντίγραφο δήλωσης του Μινίστρου της Οικονομίας, 8. Έγγραφο του Υπουργού Θρησκείας προς τον Α. Μπαρμπαρίγο, 9. Έγγραφο του Επάρχου Σαντορίνης, Αστυπάλαιας και Ανάφης προς τον Α. Μπαρμπαρίγο.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr