Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Κλασικού Αυτοκινήτου

Η έκθεση αποτελείται από 5 κύριες θεματικές ενότητες, με βάση τα 5 κορυφαία αυτοκίνητα του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκαν από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 1999 μεταξύ 126 δημοσιογράφων και ειδικών, αλλά και με διαδικτυακή συμμετοχή του κοινού. Οι 5 αυτές ενότητες και τα αντίστοιχα 5 κορυφαία αυτοκίνητα είναι: – Μαζική Παραγωγή FORD «T» – Πόλη και Περιβάλλον MINI – Τεχνολογικές Εξελίξεις CITROEN DS – Σχεδιασμός και Κοινωνία VOLKSWAGEN BEETLE – Ταχύτητα PORSCHE 911 Πρωταρχικός στόχος του Εκθετηρίου είναι η γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον σχεδιασμό των οχημάτων. Οι επισκέπτες μέσα από την έκθεση μπορούν να μεταφερθούν σε ανάλογες εποχές και να αισθανθούν τον ενθουσιασμό και τα ερεθίσματα των δημιουργών τους σε συνάρτηση με τη σχέση «άνθρωπος και αυτοκίνητο». φορμή για τη δημιουργία του σημερινού Εκθετηρίου Αυτοκινήτων στάθηκε η παραχώρηση ενός Trojan Leyland που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’20 και αργότερα ενός Ford A του 1929. Πρόκειται για δύο κλασικά αυτοκίνητα μεγάλης ιστορικής αξίας που κανένας δεν μένει ασυγκίνητος στην θέα τους.

Αρχείο οικογένειας Καψαμπέλη

Ο διπλωμάτης Άγις Καψαμπέλης (1912 – ?) εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία το 1937 ως ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών. Απολύθηκε στην Κατοχή, διέφυγε στη Μέση Ανατολή και τοποθετήθηκε στην πρεσβεία στο Κάιρο. Την περίοδο 1945-1951 υπηρέτησε ως γραμματέας Β΄ στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον και αργότερα ως γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη. Το 1960 προάχθηκε σε υπουργός Β΄. Ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αρχηγός αντιπροσωπειών σε πολλές διαπραγματεύσεις για οικονομικές συμφωνίες με ξένες χώρες την περίοδο 1953-1955. Το αρχείο περιλαμβάνει αλληλογραφία του Καψαμπέλη από την Ουάσιγκτον με τη μητέρα του και με τη Λίνα (αδελφή του;) και βιογραφικά σημειώματα μελών της οικογένειας Καψαμπέλη: Εμμανουήλ Γ. Καψαμπέλη (διπλωμάτη), Βασιλείου Γ. Καψαμπέλη (ανώτερου αρχιφροντιστή Βασιλικού Ναυτικού), Γιάννη Β. Καψαμπέλη (αρχιτέκτονα), Αγησίλαου Ι. Καψαμπέλη (αντισυνταγματάρχη Ιππικού). Τα σημειώματα συνοδεύονται από μία φωτογραφία του κάθε προσώπου (εκτός του Αγησίλαου Καψαμπέλη).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr