Συλλογές της ημέρας

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία

Συγκεντρώνονται σε θεματικούς καταλόγους και παρουσιάζονται οι πηγές για την αρχαιοελληνική γλώσσα, τη γραμματεία και τον πολιτισμό που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο (λ.χ. πύλες, κόμβοι, ιστοσελίδες, βάσεις δεδομένων και ειδικά προγράμματα) ή σε μορφή πολυμέσων (λογισμικού και οπτικο-ακουστικών μέσων), με έμφαση σε όσα είναι αξιοποιήσιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δύο αναλυτικοί κατάλογοι, (α) Θεμάτων και (β) Όρων, διευκολύνουν την εξειδικευμένη αναζήτηση πληροφοριών στις ηλεκτρονικές πηγές αρχαιογνωσίας που παρουσιάζονται. Σε ξεχωριστές ενότητες καταγράφονται η Βιβλιογραφία σχετικά με τις ηλεκτρονικές πηγές αρχαιογνωσίας και οι Προτάσεις αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων στη μελέτη και διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας. Στόχος του Οδηγού είναι να προσφέρει βοήθεια στη διαχείριση του όγκου των ηλεκτρονικών πληροφοριών για τα κλασικά γράμματα καθώς και κριτήρια αξιολόγησης των ηλεκτρονικών αρχαιογνωστικών προϊόντων ως προς τη μέθοδο προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, τον βαθμό επιστημονικής τεκμηρίωσής τους, την παιδαγωγική τους αξία και τη συμβολή τους στην αρχαιομάθεια.

Αρχείο Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων Ελλαδας (Κ.Ε.Π.Π.Ε.)

Η Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας (ΚΕΠΠΕ) συγκροτήθηκε μετά το τέλος του Εμφυλίου από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν καταφύγει σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το αρχείο αποτελείται από τέσσερις φακέλους με δακτυλόγραφους αλφαβητικούς καταλόγους των πεσόντων στη διάρκεια του Εμφυλίου (κυρίως μελών του ΔΣΕ και του ΕΛΑΣ), με σύντομα βιογραφικά τους (περίπου 26.000 ονόματα).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr