Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Θαλάσσιων Ασπονδύλων

Η συλλογή περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δειγμάτων ασπονδύλων όπως σπόγγων, κοραλιών, καρκινοειδών κλπ. Ιστοχώρος: http://old.biol.uoa.gr/zoolmuseum/collectiongr.htm

Ταμείον Απαλλοτριώσεων Αρχαιολογικών Χώρων

Το Ταμείον Απαλλοτριώσεων Αρχαιολογικών Χώρων συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με το άρθρο 6 του Νόμου 4212/1929 "Περί κυρώσεως του από 23 Μαρτίου 1929 Ν.Δ περί χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικού χώρου τμήματος της πόλεως των Αθηνών". Το 1961 μετονομάστηκε σε Ταμείον Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (άρθρ. 16 παρ. 1 του Ν.Δ. 4177/1961 "Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της νομοθεσίας, της διεπούσης την Υπηρεσίαν Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως και το Ταμείον Απαλλοτριώσεων Αρχαιολογικών Χώρων"). Το Ταμείο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει έδρα την Αθήνα. Η συλλογή περιέχει δύο βιβλία πρακτικών συνεδριάσεων της Επιτροπής του Ταμείου Απαλλοτριώσεων Αρχαιολογικών Χώρων. Το πρώτο καλύπτει την περίοδο 1935-1944 και το δεύτερο την περίοδο 1945-1953.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr