Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου

Τα ευρήματα προέρχονται από τις αρχαιολογικές έρευνες που άρχισαν στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζονται έως σήμερα. Καλύπτουν ένα ευρύ χρινικό διάστημα από την παλαιολιθική εποχή (40.000-8000 π.Χ.) έως και την υστερορωμαϊκή περίοδο (5ος-6ος αι. μ.Χ.). Στα σημαντικότερα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου συγκαταλέγονται τα εργαλεία από πυριτόλιθο που χρονολογούνται στην παλαιολιθική εποχή (40000-10000 π.Χ.), στην οποία κυριαρχεί ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo Sapiens), καθώς και τα αντικείμενα νεολιθικής εποχής (6000-3000 π.Χ.) από το σπήλαιο «Δράκαινας» στον Πόρο. Η χρήση του σπηλαίου ξεκινά από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. και φτάνει έως το 2400 π.Χ. με την περιοδική κατοίκηση ανθρώπινων ομάδων, ενώ επαναχρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας του Πάνα και των Νυμφών από τον 60 αιώνα έως τα Τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν επίσης τα γυάλινα αγγεία ρωμαϊκής περιόδου (2ος αι. π.Χ.-4ος αι. μ.Χ.), που προέρχονται από τάφους της Σάμης και του Φισκάρδου.

Διάταγμα Καρόλου ΣΤ' (Κ57θ)

Αντίγραφο διατάγματος του Καρόλου 6ου Αυτοκράτορα και Βασιλιά της Γερμανίας, των Ισπανιών, των Δύο Σικελιών, της Ουγγαρίας κλπ, με το οποίο λαμβάνει υπό την προστασίαν του την Μονή του Ευαγγελιστή Ιωάννη της Πάτμου κατά των πειρατών.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr