Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νάουσας

Συλλογή διαρθρωμένη στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: - Εργαλεία, σύνεργα και χειροτεχνήματα παραδοσιακής οικοτεχνίας - Αντικείμενα οικοσκευής - Γυναικείες και ανδρικές παραδοσιακές ενδυμασίες - Μουσικά όργανα - Έγγραφα υπογεγραμμένα από τους ναύαρχο Μιαούλη και Όθωνα - Όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τον 18ο αιώνα έως και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το ξίφος του Γ. Γονατά, ο οπλισμός του Αλή Μπέη και του οπλαρχηγού Καρατάσιου

Ελληνομνήμων: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικών και Επιστημονικών Βιβλίων, 1600-1821

Ψηφιακή βιβλιοθήκη και βάση δεδομένων που περιλαμβάνει φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα που γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, τυπώθηκαν κυρίως στα τυπογραφεία της Βιέννης, της Βενετίας, της Κωνσταντινούπολης, της Λειψίας και του Παρισιού και βρίσκονται διασκορπισμένα σε βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και στις Η.Π.Α. Η περίοδος που καλύπτουν είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαδικασία διαμόρφωσης του νεότερου ελληνικού επιστημονικού λόγου, τόσο λόγω της συγγραφής μεγάλου πλήθους φιλοσοφικών και επιστημονικών κειμένων όσο και λόγω της έντονης εκπαιδευτικής δραστηριότητας που παρατηρείται την εποχή εκείνη. Η αναζήτηση στη βάση δεδομένων μπορεί να γίνει στα πεδία του τίτλου, συγγραφέα, τόπου και χρονολογίας έκδοσης, ενώ διασύνδεση υπάρχει και με τους επιστημονικούς όρους της ψηφιακής συλλογής "Λεξικόν Επιστημονικών Όρων".

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr