Συλλογές της ημέρας

Το Δημοτικό Τραγούδι ως περιεχόμενο της συνειδήσεως του νέου ελληνισμού (CD)

Ψηφιακός δίσκος (Audio-CD)στον οποίο έχει περιληφθεί επιλογή ηχητικών αποσπασμάτων ἀπό κύκλο ὁμιλιῶν τοῦ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ στό Ἵδρυμα Γουλανδρῆ-Χόρν (1985) με σκοπό τη διάσωση του προφορικού λόγου του συγγραφέα. Περιεχόμενα: 1.« Ἡ μετάνοια τοῦ ληστῆ», 2. Τό δημοτικό τραγούδι ὡς τραγική ἐμβίωση τῆς ζωῆς, 3. Τό δημοτικό τραγούδι ὡς ἔργο τοῦ πνεύματος, 4. Τό «μοντέρνο» δημοτικό τραγούδι, 5. «Πουλάκι μου ἀλεφαντινό», «Ὁ τρίκλωνος βασιλικός», 6. «Τοῦ Κίτσου ἡ μάνα», 7. Ἡ ἀπώλεια τοῦ προσώπου, 8. Ἡ σωτηρία τοῦ προσώπου.

Κολλέγιο Ανατόλια - Ψηφιακά αρχεία και ειδικές συλλογές (SearchCulture)

Οι συλλογές περιλαμβάνουν ψηφιακές πηγές που αφορούν την πλούσια ιστορία του ιδρύματος, η οποία ξεκίνησε το 1886. Αποτυπώνουν την ζωή στην πανεπιστημιούπολη του Κολλεγίου Ανατόλια μέσα από τις τρεις μετεγκαταστάσεις του. Το πρώτο κολλέγιο βρισκόταν στην Μερτζιφούντα της Τουρκίας από το 1886 έως το 1821. Μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, το κολλέγιο μεταφέρθηκε στην Χαριλάου στην Ελλάδα και επαναλειτούργησε το 1924. Το 1934 μεταφέρθηκε στην τωρινή του θέση, στην Πυλέα, κοντά στην Θεσσαλονίκη.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr