Συλλογές της ημέρας

Άρθρα του περιοδικού "Φιλοσοφία"

Η συλλογή περιλαμβάνει τα ψηφιοποιημένα άρθρα των τευχών της επιστημονικής επετηρίδας "Φιλοσοφία". Η "Φιλοσοφία" εκδίδεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1971 έως σήμερα. Ιδρύθηκε από τον Ακαδημαϊκό Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλο, ενώ από το 1984 εκδότης είναι ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Α. Μουτσόπουλος. Η ύλη της χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες, σταθερές σε όλους τους τόμους. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει άρθρα γενικότερου φιλοσοφικού ενδιαφέροντος· η δεύτερη άρθρα σχετικά με την Ιστορία της Φιλοσοφίας και την ευρύτερη προβληματική της, ενώ η τρίτη ενότητα φιλοξενεί συντομότερες επιστημονικές ανακοινώσεις που καλύπτουν ποικίλους τομείς φιλοσοφικού προβληματισμού. Το περιοδικό φιλοξενεί άρθρα και ανακοινώσεις στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Όλα τα άρθρα, πλην των ανακοινώσεων, συνοδεύονται από περίληψη – ξενόγλωσση για τα ελληνικά και ελληνική αντιστοίχως για τα ξενόγλωσσα. Ενίοτε συμπεριλαμβάνονται βιβλιοκρισίες μελετών ιδιαιτέρου φιλοσοφικού ενδιαφέροντος. Οι τόμοι 37 και 43 αποτελούνται από δύο τεύχη· ο ημίτομος 37 ΙΙ περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις του Α΄ Συνεδρίου Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το ΚΕΕΦ, ενώ το τεύχος 43 ΙΙ τις εισηγήσεις του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.

Αρχείο οικογένειας Γιαννουζάκου (Φελούρη) (Κ108α)

Φωτοτυπίες ιστορικών εγγράφων της οικογένειας Γιαννουζάκου (Φελούρη) εκ Μονεμβασιάς.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr