Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Πινακοθήκης Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

Στους χώρους της πινακοθήκης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών εκτίθενται σπάνια έργα, όπως η προσωπογραφία του Παναγιώτη Αραβαντινού (φιλοτεχνημένη από τον Κερκυραίο ζωγράφο Χαράλαμπο Παχή), πίνακες σημαντικών καλλιτεχνών (Ουμβέρτου Αργυρού, Νικολάου Λύτρα και άλλων) και δημιουργίες πιο σύγχρονης αντίληψης ζωγράφων, όπως των Σπύρου Βασιλείου, Γουναρόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου και Πάρη Πρέκα. Πολλά από τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί από ηπειρώτες δημιουργούς, όπως οι Κενάν Μεσαρέ, Κώστας Μαλάμος, Νίκος Χουλιαράς, Θέμος Μάϊπας, Τέμη Μανέκα, Ελένη Μπότσιου, Κυρ. Ρόκος, Θ. Παπαγιάννης, Βασ. Χαρίσης, Νίτσα Σινίκη-Παπακώστα, Στέφανος Τσιόδουλος, και άλλοι εκπρόσωποι της νεότερης ηπειρώτικης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί η συλλογή έργων του σπουδαίου, αναγνωρισμένου και στην Ευρώπη, ηπειρώτη ζωγράφου Απόστολου Πανταζή, ο οποίος κληροδότησε στην Εταιρεία μεγάλο μέρος του έργου του. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται από στοιχεία εξπρεσιονιστικά, δραματικά και ιμπρεσιονιστική αντιμετώπιση του φωτός και του τοπίου. Επίσης, η συλλογή διαθέτει σπάνια χαρακτικά ηπειρωτικού ενδιαφέροντος, χάρτες, λιθογραφίες και γλυπτά των Θ. Παπαγιάνη, Κώστα Κωστούλα, Νίτσας Σινίκη-Παπακώστα και άλλων καλλιτεχνών.

Αρχείο Πηνελόπης Δέλτα (1917-1937)

Αναλυτικός κατάλογος αρχείου Πηνελόπης Δέλτα.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr