Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Τζωρτζάκη

Το «Αρχείο Τζωρτζάκη», περιλαμβάνει σπάνιο υλικό της Αρχαίας, της Μεσαιωνικής και της Σύγχρονης Ιστορίας. Ξεχωρίζουν νομίσματα των Ρωμαϊκών, Βυζαντινών και Μεσαιωνικών χρόνων, όπως και μολύβδινες σφραγίδες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Σημαντικοί είναι επίσης, οι Χάρτες όπως και τα έγγραφα της συλλογής. Ανάμεσα τους Ενετικά συμφωνητικά εμπορικών συναλλαγών, όπως και τίτλοι ιδιοκτησίας σημαντικών προσωπικοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αρχείο Νομαρχίας Πρεβέζης

Το αρχείο της Νομαρχίας Πρεβέζης περιλαμβάνει υλικό για την περίοδο 1945 -1950, μιας περιόδου όπου δεσπόζει η εμφύλια σύγκρουση. Μέσα από τα έγγραφα του αρχείου αποτυπώνεται η μικροϊστορία της εμφύλιας σύρραξης στην περιοχή της Πρέβεζας. Η οργάνωση του Τάγματος Εθνοφυλακής Αμύνης Πρέβεζας, οι καταγγελίες για στήριξη των κομμουνιστών από κατοίκους χωριών που διεκδικούσαν κάποιο τοπικό αξίωμα, οι εκκενώσεις ορεινών χωριών εξαιτίας των συγκρούσεων και τα προβλήματα που δημιούργησε η συγκέντρωση των ποιμνίων των «συμμοριοπλήκτων» στα πεδινά, οι καταστροφές κτηρίων και αρχείων από τους αντάρτες, η εκκαθάριση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα από κομμουνιστές υπαλλήλους και τα μέτρα δίωξης ή αποστέρησης δικαιωμάτων υποστηρικτών του ΚΚΕ, αλλά και η κυβερνητική προπαγάνδα κατά των «συμμοριτών» είναι, μερικές μόνο, από τις πτυχές του Εμφυλίου στην Πρέβεζα που ξεδιπλώνονται από τα έγγραφα του αρχείου. Κυρίως, όμως, το αρχείο περιγράφει την προσπάθεια της κυβερνητικής πλευράς να αποκόψει το ΚΚΕ από τα ερείσματά του στον πληθυσμό της υπαίθρου προσπαθώντας να δημιουργήσει υποστηρικτικές και προνοιακές δομές. Στο πλαίσιο αυτό, δίνονται επιδόματα, διανέμονται τρόφιμα και εφόδια, υπάρχει πρόνοια για τη στέγαση και την αποκατάσταση κοινωφελών δομών, την καλλιέργεια χωραφιών κ.λπ. «συμμοριοπλήκτων», εφέδρων, οικογενειών στρατευθέντων και νεκρών στρατιωτών κ.ά. Βεβαίως, για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την εκτέλεση αυτής της πολιτικής, επιβάλλονταν στους πολίτες και η ανάλογη φορολογία με τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες που συνόδευσαν αυτή την προσπάθεια. Μετά το τέλος του Εμφυλίου και μέχρι το 1950, το υλικό του αρχείου σκιαγραφεί τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας, της αποκατάστασης των ζημιών της πολεμικής περιόδου 1940 - 1949 και του επαναπατρισμού των πληθυσμών της υπαίθρου που εγκατέλειψαν τις εστίες τους την περίοδο του Εμφυλίου. Παράλληλα, το αρχείο της Νομαρχίας παρέχει πληροφορίες για την περίοδο της Κατοχής και της πρώτης φάσης του Εμφυλίου (1944), όπως καταστροφές δημοσίων κτηρίων και αρχείων, χρησιμοποίηση εργατών από τις αρχές Κατοχής, καταγγελίες για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις κ.ά. Επιπλέον, μέσα από τα τεκμήρια του αρχείου δίνεται μία εικόνα για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, την αποκατάσταση των δομών της οικονομίας, της γεωργικής παραγωγής, της εκπαίδευσης, των δομών υγειονομικής περίθαλψης κ.ά. αμέσως μετά το τέλος της Κατοχής και εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης. Τέλος, στο υλικό του αρχείου της Νομαρχίας Πρεβέζης αποτυπώνονται διάφορες όψεις της καθημερινότητας και της οργάνωσης του βίου στην πόλη της Πρέβεζας και στην ύπαιθρο του Νομού.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr