Συλλογές της ημέρας

Πρόσφυγες (ψηφιακή συλλογή)

Βάση δεδομένων που περιέχει τις εγγραφές του αρχείου της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων του 1928. Οι 18.000 επώνυμοι αγρότες πρόσφυγες του 1922 που εγκαταστάθηκαν στον Ν. Έβρου, συνδέονται με τις αντίστοιχες προγονικές τους εστίες.

Φωτογραφικό Αρχείο

Το αρχείο περιλαμβάνει φωτογραφίες (έγχρωμες και ασπρόμαυρες), αρνητικά (έγχρωμα και μαυρόασπρα) και διαφάνειες (διαστάσεων 35 χιλ., ή 6Χ7 εκ.). Ένα μεγάλο μέρος αυτού του υλικού έχει ψηφιοποιηθεί. Το φωτογραφικό υλικό είναι ταξινομημένο κατά συλλογές και θεματικές ενότητες ως εξής: - Συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. - Φωτογραφικό υλικό επιτόπιας έρευνας (αποτύπωση ηπειρωτικής και νησιωτικής αρχιτεκτονικής, λιθογλυπτικής αστικής και εκκλησιαστικής, ξυλογλυπτικής, δαπέδων, λαϊκής ζωγραφικής). - Διάφορα λαογραφικά θέματα (καθημερινός και επαγγελματικός βίος, εορταστικές εκδηλώσεις κ.ά.).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr