Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Φαίδωνα Βεγλερή

Ο Φαίδων Βεγλερής (Κωνσταντινούπολη, 1903) υπήρξε καθηγητής της Νομικής. Την περίοδο 1935-1968 δίδαξε Διοικητικό Δίκαιο στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της Απριλιανής δικτατορίας διετέλεσε εταίρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (1967-1974) και ήταν ο πρώτος που δίδαξε (από το 1970) σε γαλλικό πανεπιστήμιο το ειδικό μάθημα των «δικαιωμάτων του ανθρώπου» στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών σχέσεων. Παράλληλα, ανέπτυξε πλούσια δράση ενημέρωσης και πολεμικής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως μέλος της επιτροπής για τη σύνταξη του Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων (1951-1954) και διετέλεσε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρουσίαση περιεχομένου: Αλληλογραφία, κείμενα άρθρων και διαλέξεων, μελέτες, αποκόμματα εφημερίδων, τεύχη περιοδικών, γνωμοδοτήσεις, σχέδια και στοιχεία νόμων και κανονισμών, σημειώσεις πανεπιστημιακών παραδόσεων που αφορούν τη διδασκαλία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Στρασβούργου, τη δράση του στο εξωτερικό την περίοδο της δικτατορίας, τη συμμετοχή του σε επιτροπές (Συμβούλιο της Ευρώπης, ανασύνταξη δημοτικής νομολογίας, οργάνωση υπηρεσιών των Υπουργείων Συντονισμού και Εσωτερικών, οργάνωση ΔΕΗ), μέρος του αρχείου της ομάδας «Δημοκρατική Ενημέρωση» (1976-1978), γνωμοδοτήσεις για το ίδρυμα Βουδούρη κ.ά.

Συλλογή Α' Γεώργιου Γεωργόπουλου (Κ330)

Συλλογή Γεώργιου Γεωργόπουλου: συγχαρητήριες επιστολές από σημαίνοντα πρόσωπα της Εκκλησίας και της Πολιτείας για το συγγραφικό του έργο.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr