Συλλογές της ημέρας

Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο (ψηφιακή συλλογή)

Η ψηφιακή αποτύπωση σειρών φωτογραφιών από το φωτογραφικό αρχείο των ΑΣΚΙ και τις επιμέρους συλλογές που το απαρτίζουν, αποτελεί τον τελευταίο χρόνο μια από τις βασικές προτεραιότητές μας, καθώς η φωτογραφία πληροί τους όρους σημαντικής τεκμηριωτικής πηγής. Περισσότερες από 10.000 πρωτότυπες φωτογραφίες συγκροτούν σήμερα το φωτογραφικό αρχείο των ΑΣΚΙ, εικονογραφώντας την ελληνική κοινωνική και πολιτική Ιστορία του 20ού αιώνα. Πρώτο βήμα για την πλήρη ψηφιακή αποτύπωσή του αποτελεί η παρούσα διαδικυακή έκδοση. Περιλαμβάνει 3.000 περίπου φωτογραφίες που εστιάζουν σε τρείς ιστορικές περιόδους: α) στη δεκαετία του 1940-1950, β) στις μετεμφυλιακές πραγματικότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των χρόνων 1950-1967 και γ) στην περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας και του αντιδικτατορικό αγώνα, 1967-1974. Στο ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο έχουν ενσωματωθεί οι φωτογραφικές συλλογές που πλαισίωσαν τα δύο μεγάλα προγράμματα που εκπονήθηκαν από τα ΑΣΚΙ για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και τα οποία είναι διαθέσιμα σε αντίστοιχες θέσεις στον διαδικτυακό τους τόπο. Έχουν επίσης ενσωματωθεί φωτογραφίες από προσωπικές συλλογές και ατομικές δωρεές που έχουν κατατεθεί στα ΑΣΚΙ σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας τους. Το έργο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Συλλογή Μουσείου Πύργου Πικουλάκη

Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που εκτίθενται με σκοπό την ερμηνεία των εκκλησιαστικών της Μάνης από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, σε συνδυασμό με την ανίχνευση των λατρευτικών συνηθειών των κατοίκων της περιοχής. Στο ισόγειο του πυργόσπιτου, γλυπτά από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές στο Γύθειο, στην Κυπάρισσο και στο ακρωτήρι Τηγάνι, μυροδοχεία, κοσμήματα και άλλα είδη μικροτεχνίας από τάφους που ανασκάφηκαν στη θέση Τηγάνι (β' μισό 5ου-αρχές 6ου αι.), καθώς και αρχιτεκτονικά γλυπτά ναών, σμιλευμένα από επώνυμους μαρμαράδες της περιοχής κατά τον 11ο και 12ο αιώνα. Επίσης, για την προβολή των χαρακτηριστικών του χριστιανικού ναού αλλά και το ρόλο του ως ζωντανού κυττάρου των μανιάτικων κοινοτήτων, εκκλησιαστικά αντικείμενα και λειτουργικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από ερειπωμένους ναούς της περιοχής, καθώς και φορητές εικόνες εκτίθενται στον όροφο του πύργου.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr