Συλλογές της ημέρας

Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία (ψηφιακή συλλογή)

Η Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία είναι μια ψηφιακή συλλογή με περισσότερες από 12.000 προσωπογραφίες των Ελλήνων που διακρίθηκαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή μας (με εξαίρεση των ζώντων) σε όλους τους τομείς του βίου. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός όσο γίνεται πληρέστερου σώματος προσωπογραφιών, το οποίο μετά από επεξεργασίες, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πηγή-σειρά για τις νεοελληνικές σπουδές. Δίνει επίσης τη δυνατότητα προσεγγίσεων του ιστορικού φαινομένου με την «ιδιάζουσα διάσταση του βάθους που προσφέρει η εικαστική εμπειρία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1961 με πρωτοβουλία του Κ.Θ. Δημαρά και συνεχίστηκε έως το 1978 με χαμηλούς ρυθμούς πλουτισμού. Από το 1978 το πρόγραμμα ανατέθηκε στον ερευνητή Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη όπου έως το 1998 είχαν αποκτηθεί 6.500 προσωπογραφίες τοποθετημένες σε ειδικά δελτία. Στα πλαίσια του έργου ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 12.000 προσωπογραφίες. Στα ειδικά δελτία έγινε η φωτογράφηση και η ταξινόμηση ξυλογραφιών, χαλκογραφίιών, ελαιογραφιών, λιθογραφιών, τοιχογραφιών, σκίτσων και φωτογραφιών. Στους μελλοντικούς στόχους του έργου είναι να αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των διαθέσιμων προσωπογραφιών, να συλλεγούν τα απαιτούμενα στοιχεία και να γίνουν εσωτερικές επιμέρους επεξεργασίες: σχηματισμός διαγραμμάτων που θα δείχνουν τη σχέση των προσωπογραφιών προς τις αυθεντικές (εκ του φυσικού) για τα έργα πριν από την εφεύρεση της φωτογραφίας και τις συσχετίσεις των προσωπογραφιών.

Πολεμική έκθεση Κρήτης (Κ54ε_4)

Πολεμική έκθεση επιγραφόμενη "Δράσις του Επαναστατικού Πυροβολικού εν τω τμήματι Ηρακλείου της Κρήτης κατά το 1897".

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr