Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Εμμανουήλ Κριαρά

Ο Εμμανουήλ Κριαράς (1906-2014) υπήρξε φιλόλογος, καθηγητής Μεσαιωνικής και Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη φυλάσσεται μέρος του επιστολικού του αρχείου, έγγραφα ιδρυμάτων, ανάτυπα εργασιών του, προσωπικά του δημοσιεύματα καθώς και σημαντικός αριθμός συγγραμμάτων και βιβλίων του ίδιου και της συζύγου του Αικατερίνης Στριφτού. Το επιστολικό αρχείο χρονολογείται από το 1960 έως σήμερα και περιλαμβάνει αυτόγραφες επιστολές Ελλήνων και ξένων λογίων, μεταξύ των οποίων είναι η επιστολογραφία με τον αείμνηστο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Νίκο Ματσανιώτη και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στέφανο Ματθία. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι και η λοιπή αλληλογραφία του καθηγητή με Έλληνες και ξένους επιστολογράφους, στην οποία εμπεριέχονται ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα γράμματα καθηγητών ξένων Πανεπιστημίων, ελληνιστών, λογοτεχνών, επιστημόνων κ.ά.

Νικόλαος Σµπαρούνης [Τρίκορφος] (Ευπάλιο ∆ωρίδος 1888 - Αθήνα 1966)

Βιογραφικό σηµείωµα Ο Νικόλαος Σµπαρούνης φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύθηκε στη χειρουργική. Ως στρατιωτικός ιατρός συµµετείχε ενεργά στους πολέµους της περιόδου 1912-1922 (Βαλκανικοί Πόλεµοι, Α΄ Παγκόσµιος Πόλεµος, Ουκρανική εκστρατεία, εκστρατεία στο Σαγγάριο). ∆ιευθυντής του Χειρουργικού Τµήµατος του Γαλλικού Νοσοκοµείου Αθηνών (1926-1929) και του Ευαγγελισµού (1930- 1941). ∆ιαδέχθηκε τον καθηγητή Μαρίνο Γερουλάνο στη διεύθυνση της οµώνυµης ιδιωτικής κλινικής, η οποία µετονοµάσθηκε σε Κλινική Σµπαρούνη και αργότερα σε Γερουλάνειο Ίδρυµα (1941-1966). Συνέληφθη από τους Γερµανούς τον Ιούνιο του 1944, αλλά απέδρασε στο Κάιρο, όπου ανέλαβε την εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στην UNRRA. Συµµετείχε ως Υπουργός Υγιεινής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του ναυάρχου Πέτρου Βούλγαρη (1945) και Υπουργός Κοινωνικής Προνοίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στυλιανού Μαυροµιχάλη (1963). Συνοπτική περιγραφή • Τεκµήρια των ελληνικών εκστρατευτικών σωµάτων στα οποία ο Ν. Σµπαρούνης συµµετείχε ως στρατιωτικός γιατρός [Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Λαρίσης 1912, Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης 1913, Σερβία 1913-1914, Ουκρανία (Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Οδησσού) 1919, Σµύρνη 1919-1920, Σαγγάριος 1921] • Προσωπική αλληλογραφία (1920, 1936 –1937, 1940-1952) • Αλληλογραφία µε την UNRRA (1944) • Φάκελοι µε τεκµήρια από την ελληνική πολιτική ζωή (1940-1945, 1951) • Φυλλάδια, άρθρα και µελέτες του Ν. Σµπαρούνη, χφ. πίνακες µε στατιστικά στοιχεία, διαλέξεις και άρθρα ιατρικού περιεχοµένου, ιατρικές γνωµατεύσεις, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά. Πρακτικά και αποφάσεις της Ανώτατης Υγειονοµικής Επιτροπής του ΙΚΑ (1954-1955) • Τεκµήρια για την Κλινική Σµπαρούνη (εκθέσεις για τη λειτουργία της Κλινικής, οικονοµικά στοιχεία, αλληλογραφία µε το Υπουργείο Πρόνοιας) • Γερουλάνειο Ίδρυµα (καταστατικό, πρακτικά συνεδριάσεων και εγκύκλιοι, υποµνήµατα και εκθέσεις, οικονοµικά στοιχεία και εκθέσεις) • Ιπποκράτειος Βιβλιοθήκη • Γενικό Νοσοκοµείο «Ευαγγελισµός»

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr