Συλλογές της ημέρας

Πηγές Του Αναλυτικού Λεξικού Κριαρά

Σκοπός αυτής της συλλογής κειμένων είναι να αποτελέσει ένα συνοπτικό και πρακτικό οδηγό - εργαλείο για τη μελέτη των βασικότερων κειμένων που αποτελούν τις πηγές για την άντληση του γλωσσικού υλικού του Λεξικού Κριαρά. Σ' αυτόν παρατίθενται πληροφορίες, όταν αυτές υπάρχουν, για την παράδοση των κειμένων, τη χρονολόγησή τους (όταν αυτή είναι δυνατή ή και πιθανή) και την εκδοτική τους ιστορία, καθώς επίσης και κάποιες βιβλιογραφικές πληροφορίες για τυχόν μελέτες που αφορούν σε κάποια κείμενα. Τα κείμενα που αποδελτιώθηκαν για τη σύνταξη του Λεξικού Κριαρά ήταν στη μεγαλύτερη κλίμακα λογοτεχνικά και ιστοριογραφικά έργα της περιόδου 1100-1669. Κείμενα άλλων κατηγοριών (αγιολογικά, νομικά, τεχνικά κλπ.) χρησιμοποιούνται μόνο βοηθητικά. Για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το εγχειρίδιο σε συνδυασμό με τον κατάλογο των βραχυγραφιών των βασικών κειμένων του Λεξικού, παρατίθενται δίπλα στα κείμενα οι αντίστοιχες βραχυγραφίες (πριν ή μετά, ανάλογα με την περίπτωση). Η έκδοση ή οι εκδόσεις που χρησιμοποιούνται στη σύνταξη του Λεξικού σημειώνονται με έναν αστερίσκο. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ο κατάλογος αυτός, αν και περιεκτικός, δεν περιλαμβάνει όλα τα δημώδη κείμενα που αποτελούν τις πηγές του γλωσσικού υλικού του Λεξικού Κριαρά. Ο σκοπός της δημιουργίας του είναι να αποτελέσει ένα ηλεκτρονικό προϊόν, που θα διατίθεται on-line μέσα από τη Γλωσσική Πύλη, για όλους όσους έχουν ένα ιδιαίτερο επιστημονικό ή γενικότερο ενδιαφέρον για τα δημώδη κείμενα από τα οποία αντλεί το Λεξικό. Η ηλεκτρονική μορφή του μας παρέχει τη δυνατότητα της διαρκούς ενημέρωσης (π.χ. όσον αφορά καινούριες εκδόσεις των κειμένων κλπ.) και συμπλήρωσής του.

Αρχείο Ιδρύματος Μελετών Για Το Παιδί "Σπύρος Δοξιάδης"

Πρόκειται για το αρχείο του Ιδρύματος Μελετών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» την περίοδο 1983-1996 και αφορά την οργάνωση και την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας στα πλαίσια της λειτουργίας του. Σχετικά με την οργάνωση του ιδρύματος το υλικό περιλαμβάνει έγγραφα που αφορούν την πρόσληψη των ερευνητών-συνεργατών του (συμβάσεις, βιογραφικά σημειώματα, ένταξη σε ερευνητικά προγράμματα, αναφορές σχετικά με την πρόοδο των προγραμμάτων), υπηρεσιακή αλληλογραφία, slides, αποδείξεις και διάφορα οικονομικά έγγραφα από τη συμμετοχή του Ιδρύματος στο ευρωπαϊκό κοινοτικό πρόγραμμα «Horizons», πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου (1987-1996), όλα τα τεύχη της διμηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης Παιδί κ.ά. Περιέχονται επίσης αντίγραφα μελετών των ερευνητών-συνεργατών του Ιδρύματος, έντυπα και ποικίλο υλικό που αφορούν τα ερευνητικά προγράμματα, τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε διεθνή συνέδρια, τις σχέσεις του με πανεπιστήμια και παρόμοιους ερευνητικούς φορείς και φίλους του Ιδρύματος στο εξωτερικό κλπ. Τέλος, περιέχονται βιογραφικά σημειώματα του Σπύρου Δοξιάδη και τα πρακτικά της κρίσης για την εκλογή του ως καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1967-1968).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr