Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Αλέξανδρου Μπεκιάρη

Περιλαμβάνονται: Επιστολή (22/11/1973) του Γ. Ιωάννου προς τον ‘Γενικόν Διευθυντήν Γενικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων’, επιστολή (8/21-2-1909) του Ν. Γ. Πολίτη πιθανώς προς τον Σίμο Μέναρδο στην Οξφόρδη και απόσπασμα κειμένου για την κυπριακή διάλεκτο, άγνωστου συγγραφέα. 1.2 - Χειρόγραφα του Ι. Συκουτρή: Φιλολογικές σημειώσεις και επιστολή προς τη Νέα Εστία. Βιβλιογραφικά σημειώματα και δύο ταχυδρομικοί φάκελοι προς τον Συκουτρή. Έντυπο υλικό: Τυπογραφικά δοκίμια από το Περί Ποιητικής του Αριστοτέλη και από δύο λόγους του Δημοσθένη. Δύο φυλλάδια με αποσπάσματα από τα Αττικά του Παυσανία και ένα φυλλάδιο με τρεις μικρές πραγματείες στα γερμανικά.

Συλλογή Κατοχή, Εθνική Αντίσταση & Εμφύλιος (Κ119)

Μικρά συλλογή ιστορικών εγγράφων περιεχομένων σε έξι (6) φακέλους: 1. Φάκελος ιστορικών στοιχείων ετών 1940-1941 και 1941-1945 (Πόλεμος - Ομάδες Εθνικής Αντίστασης - Εθνικοκοινωφελής δράσις), 2. Φάκελος Εχθρικής κατοχής 1941-1944, 3. Φάκελος Συμβολής Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας 1944-1950, 4. Φάκελος Αντισυμμοριακού Αγώνα, 1944-1949, 5. Φάκελος Ξένης Bοήθειας (Σχέδιο Μάρσαλ) 1944-1950, 6. Φάκελος ιστορικών γεγονότων τοπικής σημασίας 1941-1945.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr