Συλλογές της ημέρας

Δελτίον Επιστημονικής Ορολογίας και Νεολογισμών

Για να καθιερωθεί η ορολογία ενός τομέα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Για να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση το Kέντρο εκδίδει περιοδικό με τίτλο ΔEΛTIO EΠIΣTHMONIKHΣ OPOΛOΓIAΣ KAI NEOΛOΓIΣMΩΝ. Σ' αυτό παρουσιάζονται οι προτάσεις του Kέντρου, τόσο ως προς τους νέους ελληνικούς επιστημονικούς όρους όσο και ως προς τους νεολογισμούς της καθομιλουμένης. Οι τελευταίοι αξιολογούνται είτε ως αθησαύριστοι αποδεκτοί, είτε ως εσφαλμένοι. Τόσο για τους εσφαλμένους ελληνικούς νεολογισμούς όσο και για τους μη καθιερωμένους ακόμη ξενόγλωσσους γίνεται προσπάθεια από το Κέντρο αντικαταστάσεώς τους με δόκιμες ελληνικές λέξεις.

Συλλογή λιθογραφιών αρχαιολογικών χώρων

Πίνακες λιθογραφιών που αναπαριστούν αρχαιολογικά τοπία: α) Το Ερέχθειο, οι Καρυάτιδες και στο βάθος η Πάρνηθα, λιθογραφία, σχέδιο εκ του φυσικού του E. Rey, χάραξη του ιδίου, τυπώθηκε στη Λυών το 1843 β) Γενική άποψη της Αθήνας του 1861. Στο βάθος η Ακρόπολη. Λιθογραφία, χάραξη Bachelier. Δημοσιεύτηκε από τον Μαρίνο Βρεττό στο Παρίσι. γ) Η πύλη της Προναίας Αθηνάς (Παζαρόπορτα) στη ρωμαϊκή αγορά της Αθήνας, λιθογραφία, σχέδιο εκ του φυσικού του Theodose du Moncel, χάραξη του ιδίου, 1845 δ) Η Αθήνα από τους πρόποδες του όρους Αγχέσμου (Τουρκοβούνια), έργο του Άγγλου ζωγράφου και περιηγητή Edward Dodwell, λιθογραφία, τυπώθηκε στο Λονδίνο το 1821.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr