Συλλογές της ημέρας

Κατάλογος Περιοδικών Λόγου και Στοχασμού

Ο κατάλογος που ακολουθεί άρχισε να συντάσσεται με αφορμή το ειδικό θεματικό περίπτερο για τα περιοδικά που λειτουργεί το ΕΚΕΒΙ, από το 2008, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ 2009). Η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να φέρει σε επαφή το αναγνωστικό κοινό με έναν χώρο έντονων πνευματικών ζυμώσεων και συνεχών πειραματισμών, έναν χώρο διαλόγου μεταξύ ιδεών και ρευμάτων, αφού είναι γνωστό πως, ιστορικά, τόσο ο λόγος όσο και ο στοχασμός προάγονται μέσα από τις συσπειρώσεις των πνευματικών ανθρώπων γύρω από σημαντικές περιοδικές εκδόσεις. Ο κατάλογος είναι ανοιχτός για όποιο περιοδικό λόγου και στοχασμού επιθυμεί να προβάλλονται τα στοιχεία του μέσα από τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (πληροφορίες στο τηλ.: 210 9200300, info@ekebi.gr). Περιοδικά Λόγου Περιοδικά Ανθρωπιστικών Επιστημών Περιοδικά Κοινωνικά-Πολιτικά Πολιτιστικά περιοδικά Επετηρίδες

Συλλογή Ειδώλια

Ψηφιακή συλλογή ειδωλίων από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Τα αντικείμενα τεκμηριώνονται με εικόνες και κείμενα. Δίνονται πληροφορίες για την προέλευση, το υλικό, τη χρονολόγηση, τις διαστάσεις τους. Ακόμη περιλαμβάνεται περιγραφή των αντικειμένων, καθώς και βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr