Συλλογές της ημέρας

Ιστορικόν Λεξικόν της Νέας Ελληνικής Γλώσσης της τε κοινώς ομιλουμένης και των Ιδιωμάτων

Πολύτομο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, των διαλέκτων και των ιδιωμάτων της, που αφενός αποθησαυρίζει τον λεξιλογικό πλούτο της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, τόσο της κοινής της μορφής όσο και των κατά τόπους παραλλαγών της, από το 1800 και εξής, και αφετέρου εξετάζει τις μορφολογικές και σημασιολογικές μεταβολές των αποθησαυριζόμενων λέξεων διαχρονικά. Το Λεξικό αριθμεί ως τώρα 5 τόμους, φθάνοντας ως το γράμμα Δ (λήμμα δαχτυλωτός). Υπό ολοκλήρωση βρίσκεται και η ηλεκτρονική έκδοση των εκδεδομένων τόμων Α΄-Ε΄2, δηλ. η ηλεκτρονική οργάνωση των λεξικογραφικών πληροφοριών που καταχωρίζονται στα ήδη εκδεδομένα άρθρα του Λεξικού Α-δαχτυλωτός.

Σύμμεικτη συλλογή Παναγιώτη Καραβία (Κ108γ)

Μικρά συλλογή ιστορικών εγγράφων: 1. Αναγνώστης Κατσηφός, Εκατόνταρχος 1821-1846 και ένα (1) κρυπτογραφικό εφοδιαστικό της Φιλικής Εταιρείας, 2. Βασίλειος Κατσηφός Ηπειρώτης, καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (έγγραφα σπουδών στην Ιόνιο Ακαδημία, απονομές παρασήμων, υπηρεσιακά), 3. Μιχ. Σωτ. Γεωργιάδης εκ Κωνσταντινούπολης, υπάλληλος Υπουργείου Εσωτερικών, διδάσκαλος Ιχνογραφίας στο Πολυτεχνείο (πιστοποιήσεις περί των εκδουλεύσεων του πατρός του και διάφορα υπηρεσιακά), 4. Διάφορα τεμάχια.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr