Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Gobineau

Η συλλογή αποτελείται από δακτυλογραφημένα αντίγραφα των επιστολών του κόμη Joseph Arthur de Gobineau (1816-1882) προς τη Μαρίκα Δραγούμη (1846-1941) και τη Ζωή Δραγούμη (1843-1894), έγγραφα που αφορούν στην έκδοση των επιστολών του Gobineau, περιοδικά και εφημερίδες. Οι πρωτότυπες επιστολές του κόμη Joseph Arthur de Gobineau βρίσκονται στη Bibliothèque Nationale στο Παρίσι.

Συλλογή εγγράφων Γ. Α. Μακαρόνα

Ο Γ.Α. Μακαρόνας γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από τη Σμύρνη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και τα τελευταία χρόνια ως αρχισυντάκτης του περιοδικού "Φύση και Ζωή". Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Νικολάου Δρίτσα που διετέλεσε πρόεδρος του Πυριτιδοποιείου Καλυκοποιείου, πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Ο Γ.Α. Μακαρόνας υπήρξε επίσης ιδιαίτερος γραμματέας του τέως δημάρχου Μοσχάτου Ανδρέα Παπαδημητρίου, ενώ συνεργάστηκε με τον βιομήχανο Γεώργιο Δράκο στην έκδοση του περιοδικού της εταιρείας ΙΖΟΛΑ, Ιζολικά Νέα. Παρουσίαση περιεχομένου: Το αρχείο περιλαμβάνει επιστολές και επισκεπτήρια επωνύμων πολιτικών και καλλιτεχνών που απευθύνονται στον ίδιο καθώς και στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Νικόλαο Δρίτσα και στον τέως δήμαρχο Μοσχάτου Ανδρέα Παπαδημητρίου: - Επισκεπτήρια με αυτόγραφα σημειώματα των: Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αλέξανδρου Ν. Διομήδη, Δ. Μαξίμου (πρωθυπουργών), Ι. Α. Σοφιανόπουλου (υπουργού Εξωτερικών), προς τον Νικόλαο Δρίτσα. - Επιστολές των Ι. Θεοδωρακόπουλου (1976), Ελένης Χατζηαργύρη (1975) προς τον Ανδρέα Παπαδημητρίου. - Επιστολές των Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου (1963), Α. Τερζάκη (1970), Μπάμπη Κλάρα (1970), Roger Milliex (1977) προς τον Γ. Μακαρόνα. - Επιστολή του Άγγελου Σικελιανού προς Ευδοξία, 27.11.1946. Σύμφωνα με πληροφορία του δημιουργού του αρχείου η επιστολή απευθύνεται στη μικρή κόρη ταβερνιάρισσας στη Σαλαμίνα, με την οποία συνήθιζε να ασχολείται ο ποιητής κατά την παραμονή του στο νησί στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr